Bjedstrup Aftenhøjskole

Bjedstrup Aftenhøjskole 2022

skolen_til_siteprogram_250x169.jpg

Når vi kan/må - byder vi VELKOMMEN til 67. sæson 2021-22, - 2. række forår-22
i forhåbentlig sædvanlig form med farverige fortællinger, musik og fællessang - og Kalles kage-/kaffebord - OG smørrebrød til sidste aften. VEL MØDT

2. række starter torsdag 24. februar - se indhold nedenfor

NB - Ændringer pga corona-restriktioner kan forekomme og meddeles

Foredragsrække 1

Om Mogens Glistrup – politikeren, provokatøren og privatpersonen
Torsdag d. 04. november 2021 kl. 19:30
Af Anne-Marie Glistrup, Cand. mag. forfatter og foredragsholder.

Glistrup spillede en markant rolle i dansk politik – særligt da han i 1973 stormede ind i Folketinget med Fremskridtspartiets 28 mandater. Og han kæmpede utrætteligt sin kamp mod de alt for høje skatter, de uforståelige love og den store indvandring af fremmede.


Om Seest katastrofen - fyrværkerieksplosionen
Torsdag d. 18. november 2021 kl. 19:30 
Bent Emil Sørensen—Indsatsleder

Fhv. Politikommissær Bent Emil Sørensen, Kolding Politi, vil fortælle om den hidtil største fredstidsmæssige katastrofe i Danmark – Fyrværkerikatastrofen i Kolding i 2004, hvor han var indsatsleder. Han vil med baggrund i billeder og video berette om den massive indsats, der kostede en brandmand livet og efterlod en bydel med massive ødelæggelser.

 Hvem skal eje Nordpolen, Rusland, Kina, Canada, USA el. Danmark
Torsdag d. 2. december 2020 kl. 19:30 (foredrag & debat)
Chefgeolog Jens Jørgen Møller, De Nat. Geo. Undersøgelser

J.J. Møller medvirker via FN i en række undersøgelser af den såkaldte fastlandssokkel rundt om Nordpolen, der er genstand for stigende interesse fra de omliggende nationer inkl. Danmark. Det bliver dog ikke FN men politiske forhandlinger der afgør, hvor grænserne skal trækkes i jagten på olie og mineraler i undergrunden.


Tag med på en tidsrejse - i dit, mit og vores liv - AFLYST og UDSAT PGA CORONA VILKÅR
Torsdag d. 16 december 2021 kl. 19:30-  Lotte Printz , journalist m.v.

Hvad har en cowboy og en svensker til fælles? Hvad med sølvfade og russisk roulette? Hvem sidder i timevis og stirrer på en tom tv-skærm? Hvad har tordenvejr og plastikposer med hinanden at gøre? Eller sirup og arbejdsmiljø?
Med udgangspunkt i sin egen familie bestående af helt ualmindeligt almindelige mennesker inviterer Lotte Printz jer med på en tidsrejse, hvor der er mulighed for at få smil på læben og få sat skub i egne erindringer.
Erindringer har de kendte nemlig ikke eneret på! Op af kufferten kommer ting og sager, aha-oplevelser og andre gode historier, der viser, at selv et helt almindeligt levet liv rummer en fortælling, som er guld værd for fremtiden.

 

Foredragsrække 2- ÆNDRINGER KAN FOREKOMME PGA CORONA-VILKÅR

Verdensbilleder versus virkeligheden - se fra ’Maren i Kæret’
Torsdag d. 24. februar 2022 kl. 19:30 -Benno Blæsild -
Denne gang handler det om forskellene mellem landdistrikter og byen. Han forklarer selv: - Verdensbilleder versus virkeligheden - historiske eksempler på modstridende virkelighedsopfattelser mellem by og land, og fortsætter; - Ved de seneste to folketingsvalg har Danmarkskortet været todelt, når det endelige valgresultat er opgjort. Storkøbenhavn, Aarhus, Odense og Aalborg har været røde, mens resten af landet har været med blåt flertal. Måske dækker det over en øget polarisering i Danmark. Måske ser verden forskellig ud, hvad enten udgangspunktet er storbyens skyline, eller landets bakkede, skovklædte horisont - og måske er denne forskel vokset. Med udgangspunkt hos 'Maren i Kæret' gives et signalement af, hvordan den østlige del af Midtjylland har udviklet sig de seneste 150 år.


Om Arlette Andersen og bogen: Pigen fra Auschwitz
Torsdag d. 10. marts2022 kl. 19:30 Thomas Kvist Christiansen -
- har de sidste syv år arbejdet med at formidle Arlette Andersens historie som film, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, som bog, ”Vi er her for at dø”.
Et visuelt foredrag, der bygger på den personlige fortælling om Arlette, der voksede op i det jødiske Marais-kvarter i Paris under Anden Verdenskrig, flygtede fra nazisternes klapjagt på jøderne og i 1943 i universitetsbyen Clermont Ferrand, blev arresteret og deporteret til Auschwitz – ganske enkelt fordi hendes slægt var jødisk. Foredraget fortæller om oplevelserne i udryddelseslejren, hvor Arlette i sidste ende reddede livet takket være en græsk ingeniør, der skaffede hende og en veninde Denise arbejde på en våbenfabrik.

 

Mig og Elvis
Torsdag d. 24. marts 2022 kl. 19:30

Henrik Knudsen - Stifter af Elvis Museet i Randers

"Jeg vil blandt andet fortælle om motivationen til at blive ved med at tro på noget, der hele tiden blev "skudt ned" af ens omgivelser.Hvordan jeg blev en del af Elvis' kollegaer og venners inner-circle.Jeg vil også fortælle detaljer om Graceland Randers og Memphis Mansion, som ikke er fortalt før og om mødet med personligheder som; Priscilla Presley, Lisa Marie Presley, Tom Jones, Johnny Cash, TCB Band, Linda Thompson m. fl. samt om fascinationen af Elvis på godt og ondt.
 

DA ONKEL FIK FJERNSYN
Torsdag d. 07. april 2022 kl. 19:00 - AFSLUTNINGSAFTEN
v/ Peter Henning Thomsen

Gennem historiske facts, personlige erindringer og tidstypiske sange beskrives den lille verden i et nordjysk landsbysamfund fra begyndelsen af halvtredserne til det legendariske år 1968. Da fjernsynet blev almindeligt i danske hjem medførte det en kulturrevolution, der bragte den store verden ind i vore stuer. Det er en spændende brydningstid i overgangen fra 50’ernes stillestående bondekultur til 60’ernes velstandseksplosion og deraf følgende økonomiske, politiske, sociale og kulturelle forandringer

Alle ovenstående foredrag afholdes på Bjedstrup Skole, Bjedstrupvej 1, 8660 Skanderborg

TILMELDING OG YDERLIGERE OPLYSNINGER:
Ry Aftenskole
Tlf. 8689 2000
info@ryaftenskole.dk

dof