Bjedstrup Aftenhøjskole

Bjedstrup Aftenhøjskole

skolen_til_siteprogram_250x169.jpg

Sæsonstart 29/10 må desværre aflyses (udsættes) på grund af corona-vilkår.

Der kommer information om mulig start til januar 2021 og alle tilmeldte får besked.

Foredragsrække 1 

Piratjæger - Oplevelser ved Afrikas Horn
Torsdag d. 29. oktober 2020 kl. 19:30
Henrik Monggaard Christensen var som kaptajnløjtnant og taktisk koordinator med til at planlægge og udføre de danske missioner ved Afrikas Horn. Nu fortæller han for første gang historien om den danske piratindsats fra sin egen synsvinkel – om træningen og udvælgelsen af mændene, der skulle bemande de danske skibe og helikoptere, om hemmeligstemplede missioner, tilfangetagelse af pirater, og om hvordan soldaterne ofte følte, at danske politikere gik mere op i at sikre stemmer end i de danske gidsler.

Om Seest katastrofen  - fyrværkerieksplosionen
Torsdag d. 12. november 2020 kl. 19:30  
Bent Emil Sørensen—Indsatsleder
Fhv. Politikommissær Bent Emil Sørensen, Kolding Politi, vil fortælle om den hidtil største fredstidsmæssige katastrofe i Danmark – Fyrværkerikatastrofen i Kolding i 2004, hvor han var indsatsleder. Han vil med baggrund i billeder og video berette om den massive indsats, der kostede en brandmand livet og efterlod en bydel med massive ødelæggelser.
 
Hvem skal eje Nordpolen ( Rusland, Kina, Canada, USA el. Danmark
Torsdag d. 26 november 2020 kl. 19:30 (foredrag & debat)
Chefgeolog Jens Jørgen Møller, De Nat. Geo. Undersøgelser
J.J. Møller medvirker via FN i en række undersøgelser af den såkaldte fastlandssokkel rundt om Nordpolen, der er genstand for stigende interesse fra de omliggende nationer inkl. Danmark. Det bliver dog ikke FN men politiske forhandlinger der afgør, hvor grænserne skal trækkes i jagten på olie og mineraler i undergrunden.

Tag med på en tidsrejse - i dit, mit og vores liv
Torsdag d. 10 december 2020 kl. 19:30 -  Lotte Printz , journalist m.v.
Forskere og andet godtfolk anerkender i dag, at erindringer bidrager med uvurderlig viden og kan være både forebyggende og lindrende. Baseret på sin mangeårige og alsidige erfaring på erindringsområdet dykker Lotte Printz ned i, hvad erindringer er for en størrelse, hvad de gør for dem, der fortæller, hvordan de bliver taget imod og binder generationer sammen.      


Foredragsrække 2


Verdensbilleder versus virkeligheden - se fra ’Maren i Kæret’
Torsdag d. 14. januar 2021 kl. 19:30
Benno Blæsild  -  Denne gang handler det om forskellene mellem landdistrikter og byen. Han forklarer selv: - Verdensbilleder versus virkeligheden - historiske eksempler på modstridende virkelighedsopfattelser mellem by og land, og forsætter;- Ved de seneste to folketingsvalg har Danmarkskortet været todelt, når det endelige valgresultat er opgjort. Storkøbenhavn, Aarhus, Odense og Aalborg har været røde, mens resten af landet har været med blåt flertal. Måske dækker det over en øget polarisering i Danmark. Måske ser verden forskellig ud, hvad enten udgangspunktet er storbyens skyline, eller landets bakkede, skovklædte horisont - og måske er denne forskel vokset. Med udgangspunkt hos 'Maren i Kæret' gives et signalement af, hvordan den østlige del af Midtjylland har udviklet sig de seneste 150 år.

Om Arlette Andersen og bogen: Pigen fra Auschwitz
Torsdag d. 28. januar 2021 kl. 19:30   
Thomas Kvist Christiansen - har de sidste syv år arbejdet med at formidle Arlette Andersens historie som film, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, som bog, ”Vi er her for at dø”.
Et visuelt foredrag, der bygger på den personlige fortælling om Arlette, der voksede op i det jødiske Marais-kvarter i Paris under Anden Verdenskrig, flygtede fra nazisternes klapjagt på jøderne og i 1943 i universitetsbyen Clermont Ferrand, blev arresteret og deporteret til Auschwitz – ganske enkelt fordi hendes slægt var jødisk. Foredraget fortæller om oplevelserne i udryddelseslejren, hvor Arlette i sidste ende reddede livet takket være en græsk ingeniør, der skaffede hende og en veninde Denise arbejde på en våbenfabrik.
 
Mig og Elvis
Torsdag d. 25. februar 2021 kl. 19:30
Henrik Knudsen - Stifter af Elvis Museet i Randers
"Jeg vil blandt andet fortælle om motivationen til at blive ved med at tro på noget, der hele tiden blev "skudt ned" af ens omgivelser.
Hvordan jeg blev en del af Elvis' kollegaer og venners inner-circle.
Jeg vil også fortælle detaljer om Graceland Randers og Memphis Mansion, som ikke er fortalt før og om mødet med personligheder som; Priscilla Presley, Lisa Marie Presley, Tom Jones, Johnny Cash, TCB Band, Linda Thompson m. fl. samt om fascinationen af Elvis på godt og ondt.

DA ONKEL FIK FJERNSYN v/ Peter Henning Thomsen
Torsdag d. 11. marts kl. 19:00 - AFSLUTNINGSAFTEN
Gennem historiske facts, personlige erindringer og tidstypiske sange beskrives den lille verden i et nordjysk landsbysamfund fra begyndelsen af halvtredserne til det legendariske år 1968. Da fjernsynet blev almindeligt i danske hjem medførte det en kulturrevolution, der bragte den store verden ind i vore stuer. Det er en spændende brydningstid i overgangen fra 50’ernes stillestående bondekultur til 60’ernes velstandseksplosion og deraf følgende økonomiske, politiske, sociale og kulturelle forandringer

 

Alle ovenstående foredrag afholdes på Bjedstrup Skole, Bjedstrupvej 1, 8660 Skanderborg

TILMELDING OG YDERLIGERE OPLYSNINGER:
Ry Aftenskole
Tlf. 8689 2000
info@ryaftenskole.dk

dof