Bjedstrup Aftenhøjskole

Bjedstrup Aftenhøjskole

skolen_til_siteprogram_250x169.jpg

FOREDRAGSRÆKKE 1

PÅ CYKEL GENNEM USA
Journalist Lars Toft Rasmussen.
Torsdag 03. november kl. 19.30
Lars Toft Rasmussen fra Bregnør kørte i 2012 tværs over USA på cykel. Her fire år senere har han igen været på cykeltur derovre, denne gang fra Los Angeles til Chicago, med rapporter undervejs til TV2 om den amerikanske valgkamp.
Hør hans beretning om turens strabadser og om Trump, latinoer og et USA, der er under kolossal forandring.

OM UDGRAVNINGEN I ALKEN ENGE
Lene Mollerup.
Torsdag 17. november kl. 19.30
Lige siden de første menneskeknogler blev fundet i Alken Enge ved Mossø i forbindelse med tørvegravning i slutningen af 1800-tallet, har området været omgærdet af mystik, og mange fantasifulde historier er blevet fortalt. Først med nye arkæologiske undersøgelser er fagfolk ved at kaste lys over et helt unikt sted. Nu er de første resultater af dette arbejde så småt ved at blive offentliggjort.
Dette foredrag tager udgangspunkt i de fundne menneskeknogler og vil fortælle om menneskene bag ’hæren i søen’

M/S HANS HEDTOFT - DANMARKS TITANIC
Lars og Morten Halskov
Torsdag 01. december kl. 19.30
Lars Halskov og Morten Halskov vil med udgangspunkt i bogen ’Skibet der forsvandt’ beskrive begivenhederne op til, under og efter grønlandsskibet ’Hans Hedtoft’s forlis 30. januar 1959.
Forliset er siden blevet betegnet som Danmarks Titanic, fordi skibet lige som det britiske passagerskib Titanic blev betegnet som ude af stand til at synke, men alligevel ramte ’Hans Hedtoft’ et isbjerg på sin jomfrurejse og sank – lige som Titanic.  Alle om bord på ’Hans Hedtoft’ omkom i det iskolde hav syd for Grønland
.

LUCIA og POPULÆRMUSIKKEN I 50'erne og 60'erne
Henrik Smith Sivertsen
Torsdag 15. december kl. 19.30 (Lucia optog kl 19:00)
Om populærmusikken op gennem 50'erne og 60'erne - set med unge forskerøjne.
 

FOREDRAGSRÆKKE 2 

MILITÆRKONFLIKT I DANMARKS NÆROMRÅDE ?
Phd, MA, Major Jeppe Plenge Trautner
Torsdag 12. januar kl. 19.30
Efter tre årtiers afspænding i vores nærområde afholder Rusland store uvarslede militære øvelser, truer Danmark med atomvåben og fører krig i Ukraine og Mellemøsten. Bortset fra Danmark opruster alle landene omkring Østersøen.
Er det hysteri, truer NATO og EU Rusland, og hvordan kan vi genskabe en positiv dynamik? Foredragsholderen forsker og underviser i bl.a. militærhistorie, krigsteori og diplomat, og har bl.a. har boet og arbejdet tre år i Baltikum. Der bliver der lagt op til debat om et alvorligt emne, kun få danskere har  indsigt i.

OM LIVET I BERLIN
Håndboldspiller Torsten Laen
Torsdag 26. januar kl. 19.30
Torsten Laen (født 26. november 1979 i Odense) er en dansk håndboldspiller, der spiller for den danske klubKIF Kolding København. Han kom til klubben i 2013. Indtil 2013 spillede han i Füsche Berlin og i den bedste spanske række i BM Ciudad Real. Her kom han til i 2007 efter 10 år hos GOG Svendborg i den danskeHåndboldliga. Han har læst idræt ved Syddansk Universitet.

SØN AF EN KRIGSSEJLER 
Mads Sandemann
Torsdag 09. februar kl. 19.30
Over 6000 danske sømænd kæmpede under anden verdenskrig i allieret tjeneste. 
Cirka hver tredje af dem kom aldrig hjem. De overlevende blev efter krigen hverken hædret eller behandlet for de ofte mange sår på sjælen, de havde pådraget sig ved at sejle i de farefulde konvojer, hvor de på nært hold så sømænd fra andre skibe drukne uden at kunne gribe ind.
Den nu afdøde G. Sandemann Rasmussen udgav som 80-årig bogen På Sporet, der handler om hans opvækst i fattige kår i Horsens og ti år som sømand, inden han gik i land og foretog et markant kursskifte.  Ud fra hans erindringer fortæller hans søn, Mads Sandemann, om dels de dramatiske hændelser under krigen og om, hvordan det var at vokse op som søn af en krigssejler

ADVOKAT OG BUSCHAUFFØR 
John Bové
Torsdag 23. februar kl. 19.30
John Bové har i omkring 30 år fungeret som selvstændig advokat, men har desuden haft et hav af andre sideløbende gøremål, bl.a. som biografejer og revy-instruktør/parodist,  så mon ikke han giver et par numre, der kan kalde smilet frem.
For fem år siden nåede " blæksprutten " pensionsalderen. Tiden var inde til at sætte sig et nyt mål. John Bovés far og farfar var rutebilejere og som barn drømte Bové om en dag at komme til at sidde bag rattet, en drøm, der nu er gået i opfyldelse. I dag er han stadig ansat på fuld tid som rutechauffør.

MUSIKALSK FESTAFTEN MED KEDLI' (Swingmusik)
Femmandsorkesteret Kedli'
Torsdag 09. marts kl. 19.30
Orkestret  Ked`li består af fem mænd i deres bedste alder (!), alle med en fortid inden for jazz- og populærmusikken. 
De har nu holdt sammen i mere end 25 år og har alle en forkærlighed for den swingende, udadvendte musik for det danseglade publikum. 
Repertoiret er sammensat af numre fra den store, amerikanske sangbog, danske evergreens samt nogle af popmusikkens klassikere.

Alle ovenstående foredrag afholdes på Bjedstrup Skole, Bjedstrupvej 1, 8660 Skanderborg

TILMELDING  OG  YDERLIGERE  OPLYSNING:
Ry Aftenskole
Tlf. 8689 2000
info@ryaftenskole.dk 

MILITÆRKONFLIKT I DANMARKS NÆROMRÅDE ?