Bjedstrup Aftenhøjskole

1935_001

FOREDRAGSRÆKKE 1

48 DANSKE FAMILIERS SAMLEDE UDVANDRING TIL VENEZUELA I 1938
Journalist, forfatter og foredragsholder, Jesper Sørensen.
Torsdag 31. oktober kl. 19.30
Foredrag om 48 danske familiers samlede udvandring til Venezuela i 1938. Familierne blev opfordret til at tage af sted af den danske stat, som derefter løb fra sit ansvar. Skandalen tager udgangspunkt i bogen "Det glemte eksperiment" af Catalina Peña-Guillén og Jesper Sørensen.

OM LANDMANDSLIV OG MENNESKESKÆBNER
Journalist Helle Juhl.
Torsdag 14. november kl. 19.30
Der er en første bondegård i de flestes liv. Den man voksede op på. Den man besøgte som feriebarn. Eller den man sammen med de andre fra lilla stue tog på udflugt til. Anderledes kan det ikke være i et land, hvor der for et par generationer siden var næsten en kvart million landbrug, og hvor en femtedel af den arbejdende befolkning var tilknyttet landbrug.Foredraget ”Der var så dejligt ude på landet” tager dig i fortællinger og billeder tilbage til det 20. århundredes bondeland. 

OM DNU DET NYE UNIVERSITETSHOSPITAL SKEJBY
Projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen
Torsdag 28. november kl. 19.30
DNU bliver med sine 380.000 m2 (incl. nuværende Århus Universitetshospital, Skejby) en stor hospitalsby, der med sin opdeling i 5 centre skal håndtere såvel basis- som specialbehandling. Det bliver et hus, der har op mod 35.000 transporter til og fra hospitalet hver dag og i omegnen af 9.000 ansatte. Det bliver et moderne hospital, hvor man i planlægningen har lagt stor vægt på fleksibilitet i de bygningsmæssige rammer, logistik, teknologiske løsninger mv. – men hvor man samtidig har stået overfor store økonomiske udfordringer, hvor ønskerne til fremtidens hospital ikke altid har kunnet matche de økonomiske rammer.

I MIN FARMORS FODSPOR
Fotograf Bente Grue
Torsdag 12. december kl. 19.30 (Luciaoptog kl. 19:00)
Min farmor, der var husmandsdatter fra Vestjylland, tog den usædvanlige beslutning at rejse alene til Sydafrika i 1904 for at søge arbejde som tjenestepige. Hun skrev en række breve hjem, hvori hun både beretter om de mange ydre oplevelser og de indre tanker om det at være udvandrer.
Over hundrede år senere rejste jeg i 3 måneder rundt i Sydafrika i hendes fodspor.
Dette er beretningen om Marens oplevelser i 1904-07 og min rejse i hendes fodspor 2009-10, krydret med både gamle og nye billeder

FOREDRAGSRÆKKE 2

SMIL, TRAGEDIER OG SALTARGURKER
Forfatter og filminstruktør Sonja Vesterholt
Torsdag 09. januar kl. 19.30
Foredraget er baseret på bogen ”HUNDEN ER RASK”, som er en erindringsbog om det groteske liv i Sovjetunionen. Den bygger på autentiske historier fra Sonjas egen familie. Sonja Vesterholt voksede op i Leningrad (nu Skt. Petersborg) og tiltrak sig som ung magthavernes opmærksomhed ved at sætte spørgsmålstegn ved den totalitære ideologi.
Det er et foredrag om hverdagen, absurditeten og overvågningen, om en kærlighed, der nøje blev fulgt af KGB og får langtrækkende konsekvenser - og om den fortsatte kamp mod totalitære tendenser og systemterror i alle samfund.

DANMARKS "NYE" NATUR
Naturvejleder John Simoni
Torsdag 23. januar kl. 19.30
Set i lyset af den seneste tids diskussion om nye danske dyr, herunder specielt ulven, og deres ret til at være en del af den danske natur, vil vi forsøge at definere begrebet ”invasive” arter kontra hjemmehørende arter.
Hvilke nye dyr, planter og svampe vil vi acceptere og hvilke skal vi bekæmpe?Udsætninger af nye arter undrer mange, når man i samme åndedrag bruger masser af ressourcer på at bekæmpe andre. Hvilke nye dyr og planter kan vi forvente i fremtiden ex. på grund af klimaforandringer. Bliver vi nødt til at ændre vores natursyn fra et mere statisk til et mere dynamisk og acceptere, at vi ikke kan bevare det trygge og velkendte øjebliksbillede?

PÅ KANTEN AF LIVET
Tidl. Chefpolitiinspektør Per Larsen
Torsdag 06. februar kl. 19.30
Per Larsen har bl.a. stået i spidsen for efterforskningen 1988-91 af Blekingegade-sagen og af kriminaliteten i forbindelse med rockerkrigen 1996-97. Per Larsen har ofte optrådt som talsmand for politiet i medierne. Snart 40 år blev det til i politiet, og vi kender bl.a. Per Larsen fra alle kampe mod f.eks. autonome og bandemedlemmer.

SORT HUMOR - SÅ ENGLENE SYNGER
Sognepræst Henrik Oest
Torsdag 20. februar kl. 19.30
Mange af os elsker den sorte humor. Den sorte humor bruges ofte af mennesker, der beskæftiger sig med de svære ting i tilværelsen, og derfor lever den sorte humor meget både i læge- og præste-kredse. Den sorte humor kan nemlig på en afvæbnende måde berøre områder, som vi ellers har svært ved at tale om.
Et foredrag om den sorte humor og hvad den kan, med eksempler fra den.

MUSIKALSK FESTAFTEN
Guitarslinger MC Hansen og Hans Band
Torsdag 06. marts kl. 19.30
Han har sunget sig rundt i verden gennem bjergene i Italien til Paris, London og Stockholm over New York, the Lone Star State og Whitehorse i Canadas vildmark på grænsen til Alaska.
M.C. Hansen er mere end en gang blevet sammenlignet med amerikanske countrysangere som Lyle Lovett og John Denver og med fokus på stærke melodier og historier fra udkanten af virkeligheden ligger sammenligningen lige for.
(MC Hansen, sang, gt - Uffe Steen, gt - Morten Brauner, bas - Jacob Chano, perc.) 1936

Alle ovenstående foredrag afholdes på Bjedstrup Skole, Bjedstrupvej 1, 8660 Skanderborg

TILMELDING  OG  YDERLIGERE  OPLYSNING:
Ry Aftenskole
Tlf. 8689 2000
info@ryaftenskole.dk 

Udskriv

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof