Bjedstrup Aftenhøjskole

Da Aage forsvandt – om liv med demens
Forfatter og ægtefælle Rita Knudsen
Torsdag 02. november kl. 19.30
Med udgangspunkt i sin bog og de to tv-dokumentarer "Da Aage forsvandt" og "Rita og Aages sidste dans" bringer Rita Knudsen sin helt personlige og bevægende fortælling om livet med en dement ægtefælle. Om kampen for at bevare kærligheden til hinanden på trods de barske konsekvenser af demens.

2-0 er den farligste føring
Sportsjournalist Ole Larsen
Torsdag 16. november kl. 19.30
Tag med på en forunderlig (fodbold)rejse, der starter i et gammelt hønsehus på Møn, kigger ind på Nou Camp i Barcelona, besøger en flygtningelejr i Afrika, runder et fynsk bøgetræ – og måske kan du opleve Sepp Piontek på glatis, Morten Olsen - farvehandlerens søn fra Vordingborg, Elkjær som konge af Verona og manden med Guds Hånd – Maradona.
Din rejsefører er Ole Larsen, der arbejdede i næsten 20 år som sportsjournalist i Danmarks Radio og TV 2. Han har spillet fodbold siden han var seks år og er stadig frivillig leder og fodbolddommer. Så fodboldrejsen er slet ikke slut.

Om livet på landet – levevis og mad – lige nu og til debat
Landmand, forfatter og debattør Lone Vitus
Torsdag 30. november kl. 19.30
Lone Vitus - også kendt som Lone Landmand  - fortæller og lægger op til debat.
Den første del handler om tilværelsen på Brandbygegaard – et alternativ til den nuværende form for landbrug og dettes værdisæt. Livsform, værdier, afgrøder, husdyr og omgivende, voksende natur – helheden med andre ord. Denne del af foredraget følges af stemningsfyldte fotos af afgrøder, dyr og omgivelser.
Anden halvdel af foredraget handler om det, vi spiser. Bogen Mad vs. Fødevarer ligger til grund for debatten i denne del af foredraget. Der fortælles med udgangspunkt i eksempler på forskellige fødevarer fra den almindelige danskers hverdag. Vi ser på baggrunden for produktionerne og konsekvenser for jord, natur, dyr og mennesker inddrages – helt overordnet skabes et billede af den forfatning, vores fødevarer er i dag.

Engelsk og dansk jul
Folkesanger duoen Andrew John & Lissa
Torsdag 14. december kl. 19.30 (Luciaoptog fra kl. 19.00)
Den populære engelsk-danske folk-duo fortæller og synger om engelsk og dansk jul - med alle de velkendte sange.

FOREDRAGSRÆKKE 2
(FORÅRS-RÆKKEN VISES MED FORBEHOLD FOR ÆNDRINGER I EMNE OG BESKRIVELSER)

Livet med og i en redningshelikopter
Redder Niels Runholm
Torsdag 11. januar kl. 19.30
Med sine mange erfaringer fra tjenesten fortæller Niels Runholm hvordan en typisk dag kunne se ud for et vagthold omkring en redningshelikopter.
Med humor om køkkentjanser og alvor om store og meget besværlige redningsaktioner, de har deltaget i. En af de store redningsaktioner, vi alle husker, var den med efterskoleeleverne fra Sjælland, som kom i havsnød.

Medierne og den halve sandhed
Forfatter og fortæller Erik Lindsø
Torsdag 25. januar kl. 19.30
Med sin egen fortælleglæde og stor psykologisk indsigt som afsæt sætter Erik Lindsø fokus på mediernes rolle i samfundet. Hvordan påvirker det vores livsforståelse og tanker, når sproget, der anvendes i medier og politik, reduceres til økonomi og jura. ”Med humoren som tro følgesvend sætter han tilværelsen under lup.”

Hvad kan vi lære af de døde – om retsmedicin uden tv-helte
Lektor, ph.d.. og institutleder Christian Lindholst
Torsdag 08. februar kl. 19.30
Vi kender bedst retsmedicin fra tv-krimiserier som Rejseholdet. Her kommer vi med på Institut for Retsmedicin og hører om virkelighedens cases, når forskning har fokus på, hvad man kan lære og opklare gennem obduktion og retskemi. En levende fortælling fra en speciel forskningsgren.

Om den (evige) irske konflikt og lidt om Brexit
Adjunkt Sara Dybris McQuaid
Torsdag 22. februar kl. 19.30
Nordirland er et åbenlyst voldeligt samfund, men det er også et laboratorium for, hvordan man kommer videre efter en konflikt. I Center for Irske Studier søger man under Sara Dybris McQuaid’s ledelse at nå længere rundt og kombinere kultur- og sprogstudier med samfundsforhold, så vi får et mere samlet og nuanceret billede af, hvad der har skabt konflikter i Irland.

Songs2Go – tidløse klassikere – syng med
Sang-og musik duo med Line Brandt og Søren Hammerich
Torsdag 08. marts kl. 19.30
Den efterspurgte lokale sang- og guitar duo Songs2Go giver vores sidste aften et musikalsk løft med et katalog af både danske og engelske populære sange, som inviterer til at synge med. Der vil være sangtekster til omdeling.

Alle ovenstående foredrag afholdes på Bjedstrup Skole, Bjedstrupvej 1, 8660 Skanderborg

TILMELDING OG  YDERLIGERE  OPLYSNING:
Ry Aftenskole
Tlf. 8689 2000